Ekşi Mayalı Ekmek Tadımı

Çikolata tadımı ve hatta su tadımını muhtemelen duymuşsunuzdur. Peki ekmeği tatmak için de benzer bir yöntem olduğunu biliyor muydunuz? Aşçı İdil Yazar Belçika’daki Puratos Ekmekçilik Merkezi’ni ziyaret ederek dünyanın ilk ve tek ekşi maya kütüphanecisi Karl De Smedt ve ekşi maya ustası Waldoo Deroo'dan ekşi mayalı ekmeğin püf noktalarını ve nasıl tadılacağını öğrendi.

İdil Yazar’ın ekşi mayalı ekmeğe ilişkin diğer
videolarını Ekşi Maya Akademisi YouTube kanalında izleyebilirsiniz.

Siz de bir ekşi mayalı ekmek tutukunuysanız ekmek tadımının farklı aşamalarını takip ederek ekşi mayalı ekmeğinizi tadabilirsiniz.


Öncelikle bir bütün olarak  ekmeğe bakın. Kabuğu ne renk? Dokusuna, şekline ve tanımlayıcı diğer tüm özelliklerine bir göz atın. Bu ekmeğin nasıl bir tadı olmasını bekliyorsunuz?
 
Şimdi ekmeği bölün
ve tek bir dilimi inceleyin.
İçi ne renk? Peki ya yapısı nasıl? Yoğun mu yoksa epey gevşek mi görünüyor? İki unsurun tadını ayrı ayrı çıkarmak için dilimi ayırın.

Ekmeğin içini koklayın.
İlk aldığınız notalar hangileri? Bazıları oldukça güçlü olacak, bazıları ise daha geride durmayı tercih edecektir. Bir sonraki aşamaya geçmeden önce farklı kokuları ayırt etmeyi deneyin.
 
Parmaklarınızla ekmeğin içini sıkın. Dokusu neye benziyor? Yumuşak mı yoksa biraz daha dişe mi geliyor? Kolayca eski şeklini alıyor mu yoksa parmaklarınızın bıraktığı izleri hâlâ görebiliyor musunuz? Ekmeğin içini hazır hâle getirdiniz ve artık tüm farklı kokuları alabilirsiniz.

Burnunuzu iyice yaklaştırın ve aromayı içinize çekerek kabuğu koklayın.
Aldığınız koku nasıl?
 
Şimdi ise biraz ılıması için kabuğa üfleyin. Bunu yaparak kokusunu hafifçe değiştirmiş olacaksınız. Daha önce almadığınız hangi kokuları duyabiliyorsunuz?

Ekmeğin içini tadın.
Hemen yutup yolunuza devam etmeyin! Tıpkı diğer tadımlarda olduğu gibi, burada da acele etmemeniz gerekir. Dilinizin üzerinde kalmasına izin verin ve farklı lezzetleri tanımlamaya çalışın. Hangi lezzetler baskın, hangileri daha geride?
 
Şimdi kabuktan bir lokma alın. Dokusunu anlayabilmek için biraz bekleyin. Bazı kabuklar kolayca ağızda dağılırken diğerleri biraz daha serttir. Belki elinizdeki ekmek çiğnendikçe güzelleşiyordur veya belirgin bir gevrekliği vardır. Yuttuktan sonra tadı ağzınızda kalıyor mu?

Son olarak, kabuğu ve içini birlikte tadın. Yavaşça çiğneyin ve yutmadan önce her lokmayı ağzınızda biraz tutun. Farklı lezzet ve dokuların birlikte nasıl bir etki yarattığını anlayabiliyor musunuz?
 
Ekmek tutkunlarını böyle tanıyabilirsiniz.